Pot luck

Vrijwel elke cursus en workshop die ik geef bevat een lunch op basis van pot luck. Maar wat is pot luck en hoe werkt het precies?

Het idee is heel simpel: iedereen maakt thuis wat klaar en neemt het mee. Als het lunchtijd is zetten we alles op een grote tafel en zo staat er binnen een paar minuten een feestmaal met de meest uiteenlopende gerechten.

Een vraag die ik vaak krijg is: hoeveel personen komen er? Dat maakt dus niet uit. Als iedereen voor ongeveer één persoon wat meeneemt, hebben we een feestmaal. Als iedereen voor twintig mensen gaat meenemen zouden we vierhonderd mensen kunnen voeden. Dat is dus niet de bedoeling.

Elke pot luck is uniek: soms is er veel brood, soms is er veel soep, soms veel salade en soms veel hartige taart. Maar altijd is het lekker en gevarieerd. En vaak worden er recepten uitgewisseld.

Cateringbedrijven zijn niet in staat om voor een dergelijke diversiteit aan smaakervaringen te zorgen, en zeker niet tegen de geringe kosten van een pot luck. Mij scheelt het een hoop geregel, gestress en kosten. Dat is op zich al genoeg reden om ermee door te gaan, maar de deelnemers vinden het vrijwel unaniem geweldig. Het geeft verbinding.

En na ruim 150 pot lucks kan ik gerust zeggen: het verveelt nooit.