Aanbod

Onderstaande cursussen, lezingen en workshops kun je aanvragen. Ook is het mogelijk een webinar aan te vragen of een op maat gemaakte lezing of cursus.


Cursus Leven op Aarde

In deze cursus vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren. Deze cursus duurt standaard twee dagen (van 10 tot 16 uur), maar een dag is ook mogelijk.


Lezing Het belang van biodiversiteit

Jarenlang kregen wij de boodschap mee dat biodiversiteit vooral een esthetisch belang had: zou het niet jammer zijn als de reuzenpanda uitstierf, of de blauwe vinvis. De laatste jaren wordt echter op pijnlijke wijze duidelijk dat het verdwijnen van bepaalde soorten een kettingreactie tot gevolg heeft, die niet alleen het verdwijnen van andere soorten tot gevolge heeft, maar zich ook uit in een steeds instabieler wordend klimaat, ziektes, plagen en zogeheten natuurrampen. Hoe kunnen we het tij keren?


Cursus Ondergronds gezwam

Deze cursus gaat over de bodem onder (voedsel)bossen. Met name over de ongelofelijke diversiteit aan organismen en de complexe relaties. Uiteraard is er extra aandacht voor schimmels. Deze cursus duurt een dag (van 10 tot 16 uur).


Lezing Alle kleine beestjes helpen

Deze lezing gaat over de talloze organismen die (soms deeltijds) in de bodem leven, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten en zoogdieren. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer. Deze lezing duurt anderhalf uur, hoewel korter of langer ook mogelijk is.

Dit is een ingekorte weergave van deze lezing:


Lezing Alle kleine beestjes helpen (kinderversie)

Deze lezing is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar. In de bodem leven namelijk vreemde beestjes. Hoe vreemd zijn deze beestjes zijn, laat ik zien aan de hand van foto’s en een filmpje. Ik betrek de kinderen er zoveel mogelijk bij door ze vragen te stellen. Deze lezing duurt 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de groep.


Lezing Composteren is vooruitzien

Om goede, gezonde compost te krijgen hoef je maar een paar dingen te weten. Daarnaast moet je goed observeren en ingrijpen indien nodig. In deze lezing vertel ik wat goede compost is én hoe je die zelf maakt. Deze lezing duurt gemiddeld twee uur.,


Lezing Draai de stikstofkraan dicht!

Deze lezing gaat in op de natuurlijke stikstofcycli, op de verstoring ervan, wat daar de gevolgen van zijn en natuurlijk wat échte oplossingen zouden zijn voor dit serieuze probleem. Deze lezing duurt anderhalf uur.


Lezing Grondslagen van permacultuur

In deze lezing vertel ik over het systeemdenken waar permacultuur op gebaseerd is en hoe we dat praktisch kunnen toepassen op de grote en kleine vraagstukken van deze tijd. Deze lezing duurt minimaal 45 minuten, maar langer is geen probleem.


Lezing Leven op Aarde

In deze lezing vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren. Deze lezing duurt twee uur.


Lezing Ondergronds gezwam

De planeet zou er compleet anders uitzien zonder schimmels. Ik vertel over het ontstaan van deze wonderlijke organismen, wat allemaal kunnen. En hoe wij voor de omstandigheden kunnen zorgen waarin ze hun cruciale werk optimaal kunnen doen. Deze lezing duurt twee uur.


Lezing Voor wat hoort niks

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen. Deze lezing duurt anderhalf uur.


Workshop Composteren kun je leren

Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. In ongeveer twee uur tijd behandel ik de theorie en daarna kunnen we een composthoop gaan opzetten. Deze workshop bestaat uit de lezing ‘Composteren is vooruitzien’ (anderhalf uur) en na de lunch een praktijkgedeelte van circa twee, afhankelijk van het weer, de beschikbare materialen en de energie van de groep.

Dit is een videoverslag van deze workshop:


Workshop Vertragen om te versnellen

In deze workshop leer je meer over de samenhang tussen de huidige wereldproblemen waardoor je je makkelijker kunt richten op échte oplossingen. Deze workshop, de opvolger van Dweilen met de kraan dicht, duurt twee dagen. Beide dagen zijn van 10 tot 16 uur.


Workshop Voor wat hoort niks

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen. Na het theoriegedeelte (circa anderhalf uur) kunnen de deelnemers in groepjes gaan bedenken wat ze met deze informatie kunnen in een Pro Action Café (circa twee uur).


Webinar

Alle bovenstaande lezingen kunnen in principe ook via internet gegeven worden. Deze worden dan wel ingekort, meestal is een half uur het maximum. Neem even contact met me op via [email] om de details door te spreken.